Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekes

 

A jászberényi állatkert igazgatója tegnap mutatta be a sajtó képviselőinek a csodálatos kiscsikót s nyilatkozott is a korábban kihaltnak vagy misztikusnak gondolt állatról.A csikó anyja Björk, egy fehér izlandi póni, az apja pedig egy megnevezni nem kívánt görög állatkert különleges csődöre volt. Természetesen nem a csődör utazott Jászberénybe, csupán a mesterséges megtermékenyítéshez elegendő fagyasztott hímivarsejtje. A vemhesség ideje alatt a póni mama nem részesült más elbánásban, mint egyéb lótársai, velük azonos táplálékot kapott, s együtt is lakott velük. A csikó születését április elejére várták, s a megfelelő időben elvégzett császármetszéshez azért folyamodtak, mert az ultrahangos felvételeken látszott, hogy nem szokványos csikórül van szó. A születését követően a bébiről azonnal kiderült, hogy különleges állat! Homlokán kis szarvkezdemény volt, amely azóta is szépen növekedik, mára közel 9 cm hosszú.


A jászberényi unikornis-bébi

 

 

A gondozók a csikót és a műtét után már felépült mamáját külön karámban tartják, nehogy a többi ló kárt tegyen a közülük kilógó kis unikornisban. A csikó is gyorsan növekszik, már majdnem akkora, mint a mamája, mire felnő, sokkal nagyobb lesz nála.

 

 


Mumifikálódott unikornis-csikó kisázsiai régészeti leletből


Hogyan lehetséges, hogy egy sok évszázada kihalt - és bizony sokak által kétségbe vont létezésű - állat most újból megjelenhetett? A görög papa valószínűleg olyan rejtett géneket hordozhatott, amelynek köszönhetően a megfelelő anyával történt szaporodás a recesszíven örökölhető tulajdonságokat is előtérbe tolta, így lehetett, hogy a csikó egyszarvúként jött a világra.


Nagy Sándor és csataménje, Bukefalosz

A papa felmenői közt Alexandrosz híres csataménje, Bukefalosz is szerepel, akit egyes ábrázolások unikornisként jelenítenek meg, ám a törnénészek szerint ez csupán a ló homlokát védő pajzs tüskéje lehetett. A mostani csikó születése nyomán viszont elképzelhető, hogy át kell írni a történelmet, mivel lehet, hogy amit eddig fejpajzsnak gondoltak, az mind-mind unikornis-szarv volt! Az ókorban még elterjedt lehetett az állatfaj, több filozófus, történész és államférfi is beszámolt róla, hogy saját szemével látott unikornist.

 

 


 

 


Korábban azt hitték, hogy a narválok - e valóban egyszarvú cetfélék - elhullajtott szarvából keletkezett legenda csupán az unikornis 

Megdőlt tehát az az elképzelés is, hogy a tengerpartokon talált narvál-szarvak keltette mítosz teremtménye csupán az egyszarvú! 

Eddig a világon sehol nem született életképes unikornis, így a hazai siker a világelsőséget is meghozta a jászberényi állatkertnek. Egyelőre még várni kell, hogy az egyszarvú csikót a nagyközönség is láthassa, mivel a várható roham miatt bővíteni kell az állatkert egyes létesítményeit. Egy magát megnevezni nem kívánó orosz milliárdos Jászberény határában repülőtér létesítését tervezi, egy cayman-szigeti bejegyzésű cég pedig kaszinó- és szállodakomplexum építési engedélyét kérte a jászberényi hatóságoknál. 


A görög csődör, aki a kis unikornisunk apja

 

 

Nagyjából nyár közepére engedik az unikornist a kifutóba, ám addig is lehet gondolkodni, hogy mi legyen a kis kanca neve (szerencse, hogy kanca, így biztosan nem lesz Lehel, hiába jászberényi születésű). A belépőjegy hátoldalára nyomtatott rubrikába írható a javasolt név, amelyet az állatkert bejáratánál lévő urnába kell kilpéskor bedobni. A szavazatokat június 21-én, a nyári napfordulókor tartott ünnepség során összesítik, s ekkor hirdetik ki a győztes csikónevet. 

Az állatkert már tervezi a további, a mostani görög csődörtől származó csikókat, amelyekben talán még fantasztikusabb tulajdonságok születhetnek újjá a múlt mitológiai homályából.

Csak zárójelben megjegyezném hogy ha ezt te nem tartot igaznak akkor ne engem nevezz hazudozónak cseten vagy valahol máshol mert ezt e-mailban kaptam egy lórajongó barátnőmtől és bemásoltam ide hűtha titeket is érdekelne a dolog! Ha nem neveztél volna ezer bocs de tudod a mondást: Akinek nem inge ne vegye magára!

 

Igaz vagy Nem? Szerinted? Írd meg Komiban előre is köszzi!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

??

(Fancsíí, 2011.05.14 14:52)

hát szerintem nemnagyon lehet igaz... lehet csak hogy látogatókat csaljanak az állatkertbe.. de ez csak feltételezés, bocsi ♥

Sophie

(Sopie, 2011.02.12 12:41)

sztem nem!